Egyéb

A komposztrecept hozzávalói

Bizonyos anyagok előkezelést igényelnek, amely azt jelenti, hogy a hőszakasz nem a prizmában zajlik, hanem külön gyűjtőhelyen. Fontos a szén és a nitrogén megfelelő aránya. A magas nitrogéntartalmú anyagoknál a bomlás hőtermeléssel jár. A nitrogén az egyik legfontosabb komponens a komposzt értékelésnél, ezért megőrzése fontos feladat, nemcsak a komposzt értéke, hanem a talaj szennyezése miatt is.

Fűnyírás

Tavasztól őszig folyamatosan keletkezik, jellemzője, hogy magas a nedvességtartalma, magas a nitrogén tartalom mindenképpen előzetes kezelést igényel, azaz a hőszakasz után kerüljön a komposztprizmába (ekkor már fekete színű).

Lombozat

Kisebb mennyiségben kora tavasszal, majd jelentős mennyiségben ősszel keletkezik, szintén előzetes kezelést igényel a hőszakasz miatt.

Papír, karton, csomagolóanyag

Folyamatosan keletkezik, előzetes kezelést nem igényel. Jól funkcionál a komposztálási folyamatban, de használható prizmák takarására, védelmére is (madárkár, kiszáradás, gyomosodás, erózió védelem).

Kerti, szántóföldi zöldhulladék (szár, hibás fel nem használt termés)

Májustól folyamatosan keletkezik a termények betakarításakor (borsószár, burgonyaszár, nagyüzemben szalma, kukoricaszár, stb.)

Konyhai zöldhulladék

Folyamatosan keletkezik (zöldség, gyümölcs héja, magház, kivágott részek, takarólevelek, stb.)

Gombaföld

Csak megfelelő minőségi dokumentációval rendelkező gombaföld alkalmas. Bizonyos gombaföldek növényvédő szerekkel, rovarirtókkal terheltek, amelyek elpusztíthatják a giliszták működését a komposztálás során. (Vigyázat! Gazdálkodókra és kereskedőkre szigorúbb szabályozás vonatkozik.)

Kifőzött cefre

Folyékony anyag, rendkívül hasznos a giliszták tevékenységére (gilisztatenyésztők szerint a giliszták “alkoholisták”, ezért imádják a rothadó, erjedő gyümölcsöket). A kifőzött cefre (egyes helyeken slempének nevezik) alkalmas száraz komposzt képző anyagok nedvesítésére, azaz a komposztáláshoz szükséges nedvesség megteremtésére.

Nedves rothadó szalma, széna

Ezek a szerves anyagok nem használhatók égetéshez, illetve állatok etetésére és almozáshoz. Az országban járva sok helyen évekig a táblák szélén elhanyagolják. Tökéletesen felhasználhatók komposzt készítésére.

Trágya

Jól felhasználható száraz és nedves állapotban is. A friss trágyának át kell esni egy melegedési folyamaton, utána használható, vagy direktben csak vékonyan teríthető, hogy ne melegedjen fel.

Fanyesedék, venyige

Gallyak, amelyek a fák téli illetve kora tavaszi korona kialakításakor keletkeznek, ezeket lehetőleg apróra kell darálni.

Fűrészpor

Nagyon jól felhasználható szárazanyag.

Konzervipari hulladék

Magas nedvesség tartalmú, jól komposztálható, szeretik a giliszták.

Tönkrement takarmány, vetőmag, avas rothadó szerves anyagok

A giliszták gyorsan ártalmatlanítják és szagtalanítják a kellemetlen szagú közeget.

Kosár

Termékek