COMPASTOR giliszta

(13 vásárlói értékelés)

199 Ft

Szállítási költség: 1889 Ft

Tenyészti: Pásztor József egyéni vállalkozó, engedély száma: 478901
Kiszerelés: tégelyben

Tartalma: 15-20 db Dendrobaena veneta varietas Compastor giliszta

Leírás

Zöldhulladékban mint speciális környezetben tenyésztett giliszta alfaj.

Ez a giliszta közepesen hosszú, pirosas, és nyugalmi állapotban kicsit tömzsinek tűnik. Nagytestű, 0.3-1,5 gramm nagyságú.

A giliszta a hámján és a bélrendszerében termeli azokat a baktériumokat, amelyek a leghasznosabb munkát végzik a komposztálás során. Ezeket a baktériumokat a komposztoltás során a giliszták juttatják el a komposztálandó anyagokhoz. Ezért fontos a giliszták mennyisége a komposztoltásnál, mivel a giliszták száma meghatározza a kedvező baktériumok kiindulási arányát. A giliszták által termelt gilisztahumusz a létező legjobb tápanyag a növények számára.   A komposzt-giliszta állandóan dolgozik, télen-nyáron, naponta a testsúlyának megfelelő humuszt állít elő.

A gilisztákat a komposztkészítésen kívül fel lehet használni madarak etetésére, illetve kifejezetten alkalmasak horgászgilisztának is, mivel a víz alatt oxigénmentes környezetben sokáig életben maradnak és mozgékonyak, ami kedvező a horgászat során.

További információk

Tömeg 0.1 kg

13 reviews for COMPASTOR giliszta

 1. Ágnes Ajao

  Tisztel Compastor!
  Alkalmas ez a gilisztafaj beltéri gilisztakomposztálóhoz?
  Köszönöm!

  • compastor-admin

   Tisztelt Ágnes! Igen, alkalmas beltéri illetve kültéri gilisztakomposztálóhoz egyaránt!

 2. Márton

  Ez tulajdonképpen trágyagiliszta (Eisenia foetida) ? Vagy ha nem akkor mien fajta?

  • compastor-admin

   Kedves Márton! Ennek a speciális, általunk kitenyésztett giliszta alfajnak a neve: Dendrobaena veneta varietas Compastor giliszta

 3. Attila

  Szeretném megkérdezni, hogy 2 éve felhalmozott kb. 1- 1,5 m3 vágott fű komposztálásához mennyi gilisztára van szükség és az kb. mennyi idő alatt végzik el a giliszták. A komposztálás után, hogyan tudom gilisztákat elkülöníteni, hogy a komposztált földet, fel tudjam használni.

  • compastor-admin

   Kedves Attila! 1-2 zsák komposztoltóra lenne szükség, viszont érdemes a fűnyírást mással is keverni, mert minél több zöldet komposztálunk annál értékesebb lesz a komposztunk! A fűnyírással vigyázni kell, mert hőszakaszon megy keresztül, így érdemes a lenyírt fűvet pihentetni 3-4 napig a komposztáló mellett, majd utána mehet a komposztálóra. A komposzthalmot minimum hetente locsolni kell, de ez az időjárástól is függ, mivel ha nem érkezik csapadék a területre, akkor viszont 3-4 naponta érdemes meglocsolni! Nagyjából 6-9 hónap alatt már kész komposztot kapunk! A komposztálás után rostálással tudja elkülöníteni a gilisztákat!

   Üdvözlettel: Compastor

 4. Attila

  Kedves Compastor, Mennyi doboz giliszta kell ehhez és postán küldve hány napig maradnak életben?

  • compastor-admin

   Kedves Attila! Legalább 50-60 doboz giliszta kellene hozzá, hogy gyorsan és megfelelően komposztáljanak a giliszták. A giliszták 1-2 hétig biztos hogy életben vannak a postán, de ez függ, hogy milyen körülmények között van a posta raktárában, mivel egy kis dobozban van 18-20 darab giliszta, ellentétben a zsákos kiszerelésben, ahol jobban kapnak levegőt a giliszták mint egy tégelyben. Általában 2-3 munkanap alatt oda ér a csomagja Önhöz!

   Üdvözlettel: Compastor

 5. Attila

  Kedves Compastor, Ha rendelek 1 zsák komposztoltórt és 30 doboz gilisztát rendelek (jobban megnéztem nincs 1 m3 a fű) akkor mit csináljak, mivel már kb. 2 éve gyűjtöm a füvet egy kupacba. Össze kell kevernem a gilisztákat és a komposztoltórt a gilisztát és a füvet?

  • compastor-admin

   Kedves Attila! Érdemes a fűnyírást összekeverni más zöld”hulladékkal” pl: konyhai- és kerti zöld”hulladékkal” vagy papír alapú anyagokkal, miután ez kész, mehet bele a komposztoltó és a dobozos giliszta. Érdemes egy sávot húzni középre, vagy egy lyukat középre amibe kényelmesen belefér az oltóanyag, majd visszatakarni. Ezután már csak meg kell locsolni és hagyni hogy az oltó tegye a dolgát. A tetejét takarni kellene egy raschel-hálóval a madárvédelem miatt.

   Üdvözlettel: Compastor

 6. Zoltán

  Tisztel Compastor!
  Urbalive beltéri komposztálóhoz szeretnék gilisztát. Hány dobozzal rendeljek?
  https://cdn.shopify.com/s/files/1/0521/5082/9241/products/gardino-otthon-es-konyha-urbalive-belteri-komposztalo-29654038184121_1024x.jpg?v=1628342630

  • compastor-admin

   Kedves Zoltán!

   Indulásnak szerintem 10 dobozzal nyugodtan tehet bele, de akár 15 doboz is kényelmesen elfér a komposztálóban, csak legyen mit enni nekik, illetve a levegőt biztosítani kell nekik.

   Üdvözlettel: Compastor

 7. Lóri

  Kedves Compastor!
  Ha több dobozzal rendelnék Önöktől gilit, egy dobozban, vagy vászonzákban is fel tudják adni öket?
  Sajnálnám a rengeteg műanyag dobozt..
  Köszönöm

  • compastor-admin

   Kedves Lóri!

   Egy dobozba sajnos nem fér bele a rendelése, zsákban feltudjuk adni! Viszont csak pp zsákban tudjuk feladni, mivel az jól szellőzik, és a gilisztáknak szükségük van levegőre!

   Üdvözlettel: Compastor

 8. Lóri

  Kedves Compastor!
  Nagyon köszönöm, megjöttek a giliszták! Nagyon helyesek (ha lehet ilyet mondani), és szuperül megtalálták a helyüket a komposztládában, szépen esznek is 🙂
  Viszont sajnos egy olyan tapasztalásom van, amire előzetesen nem gondoltam és szeretném a tanácsukat kérni! Ugye beltérben szerettem volna elkezdeni a gilikkel együtt dolgozni, hogy a zöldhulladékunkat tudjuk csökkenteni. És azt vettem észre, hogy a gilikkel együtt, gondolom természetes módon, apró, milliméteres nagyságú, barnás, gyors élőlények is érkeztek a komposztálóba. Gondolom atkákról van szó, amikről azt olvastam, hogy alapvetően nem jelentenek problémát. Azonban egy hét alatt meglehetősen sokan lettek. Most, hogy újra enni adtam a giliknek ezer felé futottak 😀

  Szeretném a tanácsukat kérni, hogy valóban atkákról lehet-e szó, illetve, hogy beltérben nem okozhatnak-e problémát? Annál is inkább mert van egy törpenyuszink, aki ugyan nem tud a komposztáló közelébe menni, de egy légtérben, pár méterre van tőle.

  Előre is nagyon köszönöm a tanácsukat!
  Tisztelettel,
  Lóri

  • compastor-admin

   Kedves Lóri!

   Köszönjük szépen a véleményét!

   Igen több, mint valószínű, hogy atkák mentek a gilisztákkal együtt!
   Az atkák a környezet élő és holt szerves anyag készletének legváltozatosabb hasznosítói. Igen apró, 0,1- 2 mm testhosszúságú állatok, életmódjuk változatos, forma- és fajgazdagságban kirívó csoport. Az atkák a talajban élnek tömegesen, azonban számtalan fajuk a legváltozatosabb helyeken található meg: szerves törmelékekben, a földön mohák és kövek között, fák kérge alatt, száraz és nedves helyeken, vízben, levegőben egyaránt. A komposzthalomban szorgosan rágnak és emésztenek.
   Tehát semmigond nincs azzal, hogy az atkák a komposztálóban vannak, hasznosak Ők is!

   Viszont hogy okozhat-e problémát a törpenyuszinak, azt sajnos nem tudjuk 100%-ra garantálni, hogy lesz-e baja tőlük vagy sem. De utána járunk, és ha tudunk valami megoldást vagy választ, akkor jelezni fogjuk Önnek!

   Üdvözlettel: Compastor

 9. Attila

  Üdvözlöm!
  Ha jól gondolom a giliszták betelepítésük után elszaporodhatnak, ha jól érzik magukat. Azt, hogy jobban elszaporodjanak mit tudok tenni? Illetve Ön mit javasol, mert sokan átrostálják a komposztot, de így szerintem sok giliszta elpusztulhat! Pedig gondolom a veteményesben is a növények között hasznosak.
  Köszönöm.

  • compastor-admin

   Kedves Attila!

   Hogy jobban elszaporodjanak az kizárólag a megfelelő környezeten múlik. Tehát ez függ, hogy milyen a közeg nedvességtartalma, kap-e elegendő oxigént a komposztáló, milyen a C/N arány, tud-e távozni a felesleges csapadék, komposztlé. Rostálásnál érdemes figyelni, hogy ne csak a giliszták maradjanak a rostán, tehát ne rostáljuk őket túl, mivel nagyon érzékeny a bőrük ezáltal sérülékenyek! Szabad rostálni őket, de megfelelő körültekintéssel! A giliszták mindenhol hasznos állatok, ezért fontos hogy mindenhol megtalálhatóak (föld) legyenek a jövőben!

   Üdvözlettel: Compastor

 10. Attila

  Köszönöm előző válaszát! Egy kérdésem lenne még, hogy a szállítás, hogyan történik a megrendeléstől számítva? Mivel nyaraló területen telepíteném be a gilisztákat, így a kiszállítás napján nem biztos, hogy egyből a helyükre tudom tenni? Meddig életképesek ebben a kis dobozban? Köszönöm!

 11. Attila

  Illetve lenne még egy kérdésem, hogy jelenleg nagy részben csak száraz levelem lenne a komposztba (persze belocsolom majd), az se gond a gilisztáknak? Elégséges nekik? Vagy próbáljak meg majd frissebb “eleséget” találni nekik és azt is belekeverni? Illetve dió levelet mennyire kedvelik? Köszönöm!

 12. Barna Sándor

  Tisztelt Compastor mivel februárt írunk előfordulhat akár mínusz 10 C fok is A giliszták hogy bírják a hideg? Egy 60 literes műanyag hordóban szeretném próbakép kipróbálni a módszert. gilisztára Mennyi gilisztára van szükségem? AZ oltó legkisebb 1 kg- mos Gondolom nem kell mindet felhasználnom..

  • compastor-admin

   Kedves Barna Sándor!

   A komposztálást célszerű, akkor elkezdeni, ha már nincsenek nagy mínuszok! Tehát érdemes tavasszal elkezdeni. A giliszták, akkor bírják a nagy hideget, ha már legalább ősszel elkezdtük a komposztálást, és vissza tudnak húzódni arra a helyre, ahol képesek kibírni a nagy mínuszokat! 60 litereshez elegendő a 15 literes oltót felhasználni, amiben garantáltan fél kilogramm komposztgiliszta található a megfelelő komposztáláshoz!

   Üdvözlettel: Compastor

 13. Hocz István

  Jó napot kívánok személyesen is átvehető Mosonmagyaróvár ?

  • compastor-admin

   Kedves Hocz István!

   Természetesen Mosonmagyaróváron is átvehető, azonban telefonos vagy e-mail-es egyeztetés szükséges a megrendelni kívánt termékekről!

   Üdvözlettel: Compastor

Add a review

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.