Compastor történelem

A kezdetleges komposztálási kísérleteket 2010-ben kezdtük el. Célunk elsősorban a zöldhulladék hasznos felhasználásának kidolgozása, ennek eredményeképpen olyan szerves anyag előállítása volt, amely a hulladékként kezelt zöldhulladékból eredményes tápanyagot ad a növények számára, elősegítve az organikus termelést, kiváltani kemikáliákat, és javítani a talajromlást. A kezdeti kísérleti munkát kiegészítettük giliszták telepítésével, különböző forrásból szereztük be, így a vörös gilisztáknak több fajtáját használtuk a kísérleteink, komposztálásunk során:

  • Eisenia foetida, azaz az esőerdőgiliszta: kistestű piros giliszta, trágyagiliszta
  • Dendrobaena származási helye: Gyöngyöspata nagytestű humuszkészítő giliszta
  • Papírgyári iszapgiliszta csíkos giliszta származási helyük Peremarton (cellulózbontó giliszta)

 

A több éven keresztül vegyesen tartott, többször áttelepített giliszták egy idő után morfológiailag kezdtek hasonlítani egymásra, sőt kialakult a zöldhulladék komposztáláshoz alkalmazkodó helyi változat.
A Pécsi Tudományegyetem munkatársai megállapították, hogy az állomány jelentős részét képező homogén giliszta Dendrobaena veneta fajba tartozik. Mivel a fajnak sok változata ismert, és az általunk kitenyésztett giliszta ezektől morfológiailag és hisztológiailag is eltér, elneveztük Compastor alfajnak, fajtaváltozatnak, varietasnak. Így a technológiánkban használt giliszta hivatalos elnevezése: Dendrobaena veneta varietas Compastor.

Több éves kísérleti munka eredményeként 2015-re kidolgoztunk egy gyors, eredményes gilisztakomposztálási eljárást, amelyet COMPASTOR eljárásnak neveztünk el,és oltalom alá helyeztük, hasonlóan az így kitenyésztett gilisztapopulációval együtt.

Menetközben tapasztaltuk, hogy a giliszták munkája mennyire értékes, és hogy nemcsak a zöldhulladék, hanem a szerves hulladékok, valamint veszélyes hulladékok közé sorolt anyagokat is fel tudnak dolgozni, ártalmatlanítani. Ilyen tevékenységet nagyon kevesen végeznek a világban, ehhez a munkához szükséges gilisztaállomány pedig nincs 2000 km-es körön belül.

Munkánkat szeretnénk kiterjeszteni, országossá tenni, mivel hasznosnak érezzük több szempontból is: csökken a hulladék mennyisége ( amely megfelel az EU elvárásainak ), munkahelyeket teremtünk, és hasznos termésnövelő anyagot állítunk elő a mezőgazdaságnak. Ez egyben hulladékgazdálkodás, környezetvédelem, munkahely, termésnövelés és talajjavítás.